Boşanma davasının nasıl açılacağı en çok merak edilen hukuki konulardan biridir. Artan boşanma davalarıyla birlikte boşanma davası nasıl açılır, boşanma davası açarken nelere dikkat edilmeli, boşanma davası nasıl sonuçlanır gibi konular merak edilmektedir.
Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi gereken ilk husus dava dilekçesinin hazırlanmasıdır. Dava dilekçesi hazırlanırken kanunda yazılı hallere dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle dilekçenin hangi yer mahkemesine yazıldığının belirtilmesi gerekiyor. Daha sonra davacı ve davalı tarafın isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresi belirtilmeli. Ardından davanın hangi dava olduğu belirtilerek açıklamalar kısmında boşanma sebepleri yazılmalıdır. Boşanma dava dilekçesinde yaşanan kronolojik sıraya göre yazılırsa daha anlamlı olacağından bu şekilde yazılması tavsiye edilir. Dilekçede hak kaybı olmaması adına delillerin de eksiksiz yazılması gerekir. Sonuç ve talep kısmında da tüm talepler belirtilmeli.
Boşanmak isteyen kişiler dava dilekçesi ve delilleri varsa delillerini iki örnek olarak kimlik fotokopileri ile birlikte avukatsız boşanma davası açabilirler.
Boşanma Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Boşanma davalarında yetkili mahkeme;
– Tarafların son 6 aydan beri ikamet ettikleri yerinde bulunan aile mahkemesi,
– Davacının yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesi,
– Davalının yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesidir.
Dava bu 3 yer mahkemesinden birinde açılabilir. Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla görevlidir. Örneğin Eskişehir’de ikamet eden taraflar Eskişehir Aile mahkemesinde boşanma davası açabilecektir. Eskişehir boşanma davası halihazırda Gökmeydan’da bulunan merkez adliyede görülmektedir. Eskişehir boşanma davası bakan avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.